Na závěr školního roku jsme spolu s paní učitelkou Shrbenou a panem učitelem Špalkem navštívili benešovský pivovar Ferdinand. Po vřelém přivítání průvodcem jsme mohli vyrazit na prohlídku. Začali jsme ve sladovně, kde jsme viděli, jak se sladuje na humnech, a dozvěděli jsme se, jak se tento tradiční postup liší od současných metod. Dále jsme pokračovali do varny, kde nás průvodce důkladně provedl daným procesem, a pak jsme vyrazili podívat se na kvašení. Byť je to velmi zajímavý proces, většina z nás si už přála posunout se k další fázi výroby piva, neboť u spilek zrovna nejtepleji nebylo. Naše prosby ale nebyly vyslyšeny a my se vydali ještě hlouběji pod zem, kde pivo čekalo na filtraci a pasteraci. Zde jsme byli odměněni menší ochutnávkou. Myslím, že jsme se všichni shodli, že ta trochu chladu za to stála.Prohlídka v nás zanechala příjemné pocity a rozhodně nám pozvedla náladu po dvou náročných týdnech uzavírání známek.
[Ema Glacnerová, SEPTIMA]